Bývalí zamestnanci sninského Vihorlatu rozhodnú v pondelok o vymáhaní pohľadávok

31.08.2006 Snina

Snina 31. augusta (TASR) - Zhruba 300 pracovníkov spoločnosti s ručením obmedzeným Vihorlat Snina, ktorí prišli začiatkom tohto roka o prácu, nedostalo dopos...
Snina 31. augusta (TASR) - Zhruba 300 pracovníkov spoločnosti s ručením obmedzeným Vihorlat Snina, ktorí prišli začiatkom tohto roka o prácu, nedostalo doposiaľ od bývalého zamestnávateľa svoje výplaty ani odstupné. V pondelok sa stretnú s predstaviteľmi OZ KOVO, aby si dohodli ďalšie kroky v súvislosti s vymáhaním pohľadávok.

\"Ide o odstupné a trojmesačné platy, čo celkove predstavuje zhruba 35 až 36 miliónov Sk, u jedného zamestnanca je to od 60 do 90 000 Sk, \" uviedol dnes pre TASR člen Predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica. Dodal, že rokovať budú z jedným z rozhodujúcich vlastníkov zaniknutého podniku.
Na stretnutí, ktoré sa uskutoční v popoludňajších hodinách, podľa Balicu príjmu rozhodnutie, aké radikálne a ofenzívnejšie kroky bývalí zamestnanci firmy podniknú.
Podľa predsedu tamojšej Základnej organizácie odborového zväzu Metalurg Františka Cenknera zamestnanci, ktorí odišli z fabriky z organizačných dôvodov, majú nárok na odstupné. Podľa neho dôvodom prepúšťania boli katastrofálne zmeny, ktorými fabrika v uplynulých rokoch prešla. Proklamovaný zámer ozdraviť ju, bol len želaním tunajších ľudí, než podnikateľskou snahou. \"Skoro štyri roky sa stovky tunajších strojárov ocitajú v ťažkej životnej situácii, bez práce a reálnej možnosti sa zamestnať, \" doplnil Cenkner.
Fond národného majetku SR v roku 1992 zmenil Vihorlat zo štátneho podniku na akciovú spoločnosť a previedol ju na VSŽ, a. s. , Košice. V roku 2001 odkúpila strojárne v konkurze spoločnosť Hubertus Gerlachov spolu s holandským finančným investorom Cebuva. V marci tohto roka predali majitelia funkčné časti závodu sninskej spoločnosti s ručením obmedzeným Aurys. Táto spoločnosť plánovala prevziať výrobný program závodu, časť zamestnancov aj zákazky. \"Od zmluvy však spoločnosť z nám neznámych dôvodov odstúpila a prešovská s.r.o. Siberia sa stala majiteľom nevyužívaného nehnuteľného majetku vo Vihorlate, \" doplnil Cenkner. Dodal, že zástupca Siberie garantoval, že z najbližších predajov vyrovná mzdy a odstupné pracovníkom Vihorlatu. Doposiaľ sa tak nestalo.
 

Vyberte región